fredag 7. november 2014

Fresk i Særp II - 100 stolpeposter på 11 timer

Gårsdagens "stolpejakt" i Sarpsborg ble min lengste o-tur noensinne, 52,77 kilometer og altså 60 meter lenger enn turen for to uker siden: 12 timer med Fresk i Særp.

Bildet er fra dagens 96. post - og det var for lengst blitt mørkt ute...

Farten var lav, men jeg er likevel stolt over å ha fullført disse to 100-posters-turene i Sarpsborg og omegn. Forrige gang var det Greåker og terrenget vest for E6, denne gangen var det selve byen og terrenget øst for E6 - i praksis Tunevannet Rundt.

Perfekt planlegging
Planlegginga var om jeg skal si det selv "nær perfekt: Kartet var forstørret opp fra målestokk 1:12500 til 1:7500 for bedre lesbarhet, postrekkefølge og sannsynlig veivalg var tegnet inn, start og mål var lagt til depotet drøyt halvveis i løypa - slik at depotet kunne være i bilen. Turdato ble planlagt på yr.no for å unngå nedbør. Innhold i løpesekk, depot og etter-løpet-sekken var timet og tilrettelagt. Jeg hadde backup for det meste - og det eneste jeg hadde ønsket meg var noen å være sammen med på turen og varmere vær.

Avisa blir liten ved siden av kartet...

Søvnløs start
Det startet ikke så bra; jeg sov maks 1 time natta i forveien, så da jeg satte meg i bilen "midt på natta" (05:00 er midt på natta for et B-menneske) var jeg sterkt i tvil om jeg skulle holde meg til planen eller utsette til en annen dag, og denne tvilen var der hele tiden på kjøreturen nedover - men var glemt så fort jeg var i gang. Jeg vet jo at en enkelt natt uten søvn ikke er noe problem dersom man eller har sover godt den siste tiden, og det hadde jeg jo. Det er heller ikke uvanlig at jeg sover svært lite natta før store fysiske utskeielser.

Valg av depot
Valg av sted for depot var viktig. Jeg ville gjerne ha mulighet til påfyll av mat- og drikke og evt. klesskift ca halvveis. Valget falt på parkeringsplassen ved Nationalstua (ved Kurland nord for sentrum) som er et populært utfartssted for de som bruker lysløypa. På dette punktet ville jeg være ferdig med de ca 70% av turen - det som gikk i skogterreng - og derfra ville det være helt greit å fortsette i mørket. Ved å ha start/mål på samme sted fikk jeg to kilometer "transport" til første og fra siste post som begge var i nærheten av Tune kirke i sørenden av Tunevannet.


"Tunevannet Rundt"
Turen til de 100 "stolpepostene" (stolper i stedet for o-flagg) gikk altså i terrenget rundt Tunevannet - og deretter i gater i og rundt sentrum av Sarpsborg. Jeg har forresten et bra minne fra "Tunevannet Rundt" fra et langdistanse-o-løp jeg vant her 15. oktober 2000 (1 av 21 i H50).

Det gikk nesten syv timer fra start til jeg var ferdig med skogsorienteringa etter 59 poster. Jeg jogget en del men gikk mest for ikke å presse hjertepasientkroppen for mye. Spesielt i de bratte kneikene i terrenget utenfor sti fikk pumpa jobbe skikkelig. Selve orienteringa gikk bedre nå enn for to uker siden, men det var mer terreng og mindre veg denne gangen. Med fotoapparat, kart, briller og mye annet å holde styr på valgte jeg å orientere uten kompass. Jeg er mer konsentrert uten kompasset og leser kart/terreng bedre.

Gammel snåling i sentrum
Turen gjennom Sarpsborg sentrum var forresten litt eiendommelig. Se for dere bildet: gammel krokete gubbe i møkkete sportsantrekk og enda mer møkkete joggesko, med både lue og caps, med sekk, fotoapparat, kart og hodelykt - sakte luskende fram fra statue til statue for å ta bilder. Jeg ga blaffen i hva folk tenkte - om noen overhodet enset meg... jeg hadde det så fint så!

Turen min dokumentert på GPS...
 
Ganske mye kupering første 35 kilometer...
 
Turen inklusive depotopphold og stopp for å ta 158 bilder tok 11,5 time. Alle 100 postene er representert på samlebildet, og mange av postbildene og bilder ellers følger nedenfor.
 

Bildeminner fra Fresk i Særp II 

Depot i bilen ved "National" der lysløypa passerer... gråvær +3Cog noe vind.

Dagens første post i parkskog på Valaskjold. Her i parken kunne turen tatt slutt; to ganger sparket jeg høyre stortå i noe som viste seg å være kortkorte stubber fra kratt som var klippet ned. Litt banning og en tissepause, så var jeg likevel klar til å fortsette.

Motivene blir ikke som på sommer med sol og fin vegetasjon, men parkområdet i sørenden av Tunevannet en flott også på en grå høstdag.

Post "172" med Tune kirke i bakgrunnen.
 
Dagens første av dagens 22 statuer, "Tunesteinen" ved Store Tune gård. Tema for de fleste sentrumspostene (og noen utenfor - slik som denne) var "skulpturjakt".
 
Neste post og statue ("Egget") var ved Tingvollheimen, og dermed var det slutt på urbanorientering i denne omgang og fortsettelse i skauen....

Mange av skogspostene er ganske like, så jeg tar ikke med alle. Mye av terrenget, som her i "Parkåsen" var åpent og fint, men du så aldri stolpene før du var på detaljen - motsatt fra vanlig orientering der du ofte ser de store rød/hvite postskjermene lenge før du er på detaljen.

Her er jeg på en post ved Vestvannet - vest for Tunevannet. Man kan godt si at Sarpsborg ligger på en "øy", siden Glommavassdraget med Glomma, Mingervannet, Vestvannet, Ågårdelva og Visterflo omkranser byen - og midt inni der ligger Tunevannet nesten isolert, med avløp til Vestvannet via vesle Steinbekken.

Sti på kartet.... ikke så lett å ferdes på for en stiv gammelkropp.

Post ved en fin buske i vasstrukkent landskap...

Her var postdetaljen nordvestre framspring (stolpen i bakgrunnen).

Postdetalj: Kratt!
 
Putt på Høyåsen... det gikk opp og ned hele tiden - og høydemeterne landet på 1440 meter selv i "lavlandsterreng" som her.

Etter en tur på Tunevannsiden av Høyåsen var jeg er tilbake ved Vestvannet. Utenfor denne steinen er det vanligvis myr, men nå var vannstanden høyere enn da kartet ble tegnet. Det var ulendt å komme ned hit, og bratt opp til neste post.

Etter litt bushing og klatring kom jeg til denne flotte kollen mellom Vestvannet og Trøskenveien.
Videre herfra passet jeg på å spise et par brødskiver.... greit å fylle på tidlig.

Svært mange av postene lå i åpen flott skog,
men det var ikke bare slik på strekkene mellom postene...

Dagens 21. post - og etter tre sløyfer vestover mot Vestvannet er jeg nå på åsen nærmest Tunevannet.

Tårnet på Høyknollen, 105,2 moh.

Putt i et trangt juv litt nord for Katteskjær.

Det var utrolig flott på ruggen nordover mot Bekkhus.

Idyllisk ved vannet midt i Steinbekken (oppdemmet?) ved Blekkhus Skeetbane det Sarpsborg JFF har sin flotte hytte (ikke den lille på bildet). Posten er på kollen ved siden av den lille stua.
 
Etter litt "slåssing" mot skogsmaskinens herjinger (de holdt på ennå) var en myrpost på Grønnliberga.

Ingen post her, men ei flott furu.

Det er mange små steinbrudd rundt i Sarpsborgterrenget... her er det åpent og fint terreng, men når "alt er likt" er det lett å bomme likevel. Nå ventet fire poster i området nord for Hornås jeg hadde gruet en del for. Med gubbesyn er det tregt å lese kartet i så detaljrikt område som her, og veivalgene var vriene, men det gikk egentlig helt greit.

Mye kratt, tynningshogst og undervegetasjon for å komme fram, men fint terreng rundt posten på denne blautmyra som nok var et lite tjern for få år siden.
 
En skrent blant mange...

Ingen post her under de enorme kraftgatene. Det var tre kraftspenn i uklie retninger som krysset i dette området - og det var til dels "slitsomt" underlag å "vasse" i.

En fin liten eventyrdal var belønningen etter dagens verste strekk...
 
Våte stier... men jeg ble jo ikke blautere enn blaut uansett, så det var bare å vasse i veg.

Fin putt i terrenget ved Holen lengst nord-øst på kartet.

Det var et betydelig antall stup og skrenter i terrenget... så det er greit å være forsiktig både påog utenfor sti. Joda, jeg var pysete i klatringa!

Postene med den vanskeligste orienterniga var jeg ferdig med, nå var det mye mer sti og gjennomgående lette poster, slik som denne litt originalt festede posten som jeg ikke fant med en gang. Post 237 midt under den verste kraftlinja var dagens 37. post for min del. Jeg var egentlig mer opplagt nå enn da jeg startet, men i de bratteste kneikene sleit både beina og hjertet.
 
Slike poster er lettere å finne nå når løver et borte, så høsten har sine fordeler også.

Post ved oppslagstavla ved lysløypas nordligste punkt. Nå var jeg i sivilisasjonen igjen og møtte dagens første hund med turgåer. Det er vel også her to grunneiere vil nekte lysløypa på sin grunn etter at en 40-årig avtale er utløpt (?)

Da har jeg hoppet over mange nesten like bilder...
I myrpartiet her er stikrysset hvor jeg ikke fant stolpeposten - og likevel tok bilde før jeg så at det var et annet stikryss 40 meter unna - og der var posten.

Her var posten....

Terrenget øst for Tunevannet som er omkranset av lysløypa er roligere enn vest og nord for vannet der jeg hadde vært tidligere på turen. Her er post i et søkk.

50 meter fra veg på tre kanter, likevel tung og bratt klatring opp til posten ved "Jomfrusal" der det lå en bygdeborg i gamle dager.

Post i en av mange skjerp i lia ved Søndre Maugestenevja - bare et par steinkast fra Glomma.

Her var en kanonstilling litt øst for Ravneberget fort.

Stolpeposten og utsikt fra Ravneberget fort mot Hafslundøy ogSarpsborg sentrum. For å komme hit måtte jeg gå langs gjerdet til Ravneberget Fengsel - som jeg aldri hadde hørt om. Det ble etablert som kvinnefengsel så sent som i 2006 i bygningene som tidligere var hovedkvarter for HV-01. Litt artig med den asfalterte luftestien innenfor gjerdet... parallelt med at jeg gikk på gressgangen utenfor gikk en kvinnelig fange tur på innsiden 2-3 meter fra meg - side om side i sikkert 50 meter uten at noen av oss sa noe. 

Ravneberget fort er faktisk nyere historie. Det sto klart så sent som i 1910 og var sammen med Greåker fort som jeg besøkte på forrige tur en del av festningsverkene som skulle hindre inntrengere å krysse Glomma.

Informativt oppslag ved fortet...

Fortet var bra vedlikeholdt med morsom vollgrav rundt anlegget.
 
Fra Ravneberget fort til to poster i terrenget her ved Vannverksveien fikk jeg en lang omvei tilbake om fengselet.  Ved den knallbratte lia ned fra vanntårnet var det anleggsmaskiner som sperret blåstien jeg egentlig skulle fulgt. Jeg kunne valgt en annen sti ned mot Glomma ved "Tjueklo", men det hadde gitt en kronglete fortsettelse.

Det er ennå noen terrengposter igjen, men i små skogpartier mellom boligområdene. Her er jeg utenfor Helsehuset Sarpsborg på Kurland der skulpturen "Rådyrene" befinner seg i et for tiden vanntomt basseng.

Post på kolle i terrenget, men tett på boligblokkene innerst i Peer Gyntveien.

Dagens 57. og "kjedeligste" post der lysløypa går ut fra Peer Gyntveien ved National.  Men gledelig likevel, for nå er det bare 30 meter igjen til V70'n og depotet.
 
Tidsmessig var 2/3 unnagjort, ca 7 timer altså - men jeg fylte opp sekken med like mye drikke og mat som på første runde, alt for mye for de fire timene som var igjen. Lykta ble pakket med (hadde også reservelykt), og jeg pyntet meg litt til turen gjennom sentrum.  Jeg skiftet alt på overkroppen, men valgte å fortsette med de samme våte, gjørmete skoene. Det er alltid dumt å bytte sko om det ikke er helt nødvendig - og jeg hadde ingen plager ut over at jeg frøs der jeg sto og skiftet i nordavinden.
 
Jeg merket den kalde vinden mye mer i bolig- og byområdene enn i skogen, så jeg ble veldig kald og stiv etter hvert. Temperaturen var nå bare et par små celsius. Jeg kunne jogget mer, men valgte å være forsiktig hele veien for å være sikker på å få fullført. Klokka var bare 3 på ettermiddagen, men det føltes som tidlig kveld... det begynte allerede å skumre.

Om jeg hadde byttet til tørre sko ville de antagelig blitt våte inn til denne første posten etter depotstoppen, det var vått der jeg trodde det skulle være tørt.

Post på ruin like ved Fiskedammene.

Kolle vest for Fulgleleken... i skauen? Nei, 20 meter fra bebyggelsen.

Opp til denne steinen midt i boligområdene ved Bakkelifjellet krabbet jeg jeg noen meter opp - og akte på rumpa noen meter ned - og vips var jeg like møkkete som før depotstoppen.

I Kikkutveien er det to ubebygde tomter, nr 17 og 21. Jeg nølte litt ved nr 23 og fikk rask beskjed av en hyggelig dame om at jeg måtte fortsette litt videre. Noen meter lenger bort er dette flotte utsiktspunktet over Tunevannet... en åpenbart attraktiv tomt.

En post godt gjemt i hekken ( i alle fall i skumringa)

Badedammen ved Geværveien...
Post ved Lande Bosenter.

Idrettsplassen ved Kurland skole.

Skulpturen "Generasjonsskifte" i parken ved Hansa Borg Bryggerier.

"Blomsterpiken" var første post sør for jernbanelinja - i krysset mellom Nordkappsgate og Bryggeriveien. Det var mørkere enn bildene gir inntrykk av, det var vanskelig å lese kart i skinn fra lyktestolper, men jeg prøvde å komme gjennom sentrum før jeg tok fram lykta.

Like ved skateboardrampene i Glengshølen fant jeg statuen "Tømmerfløteren" - Sarpsborg var historisk en av de viktigste havnene i Norge for utførsel av trelast. Tømmeret kom vannveien via Glommavassdraget.
 
 "Fugleflukt" - den abstrakte statuen er en gave fra billedhugger Arnold Haukeland til Sarpsborg - og står utenfor det som nå heter Sykehuset Østfold. Nå har jeg for alvor kommet i sentrum, og krysser trafikerte veger som en udisiplinert elgokse - akkurat der det passer meg (korteste vei fra A til B).
 
Hmmmm.... jeg fant en statue der det var ring på kartet, med tidligere rådmann Ludvig Enge. I følge postbeskrivelsen skulle det vært "Olavsmonumentet", men når jeg kommer hjem ser jeg på nettet at den statuen ligger i et vegkryss 50 meter mot sørøst. Altså ble det "Engen'n" i stedet for "Olav".
 

Nok en statue - "Merkur" i Pellygata.

Post i dørkroken ved Sarpsborg Apotek. I det jeg forsvant rundt hjørnet etter å tatt et bilde i full far, kom en kar ut av apoteket for å vise meg hvor stolpen var. Han var nok vant med at folk var helt borte på stolpen for å scanne inn koden - mens jeg jo bare tar bilder på noe avstand.

Denne var jo fin, "Kommunikasjon" heter denne ved torget i sentrum.
 
Etter å ha tatt dette bilde av skulpturen "Kilden" utenfor rådhuset var det ingen vei utenom. Lykta måtte fram. Med kalde fingre (brukte vanter) fikk jeg gjort meg klar for "urban nattorientering"... det merkelige var at ingen så ut til å ta notis av han fyren med antrekk tilpasset helt andre omgivelser enn et bysentrum. Jeg brukte mest leselyset.. og slo av lykta når jeg ikke trengte den.
 
Etter depotstoppen fikk jeg også litt ekstra brilleproblemer. O-brillene mine med klart glass og små +2 "vinduer" nederst på glasset, hadde jeg lagt igjen ved en glipp når jeg skiftet. Dermed måtte reservene fram; vanlige lesebriller som var OK til kartlesning men ga tåkesyn ellers. Det var så tett mellom postene og mye gater at jeg måtte lese kartet mer eller mindre hele tiden... men jeg unngikk utrolig nok å snuble selv om jeg dårligere enn dårlig hvor jeg gikk.
 
Det ble litt mange byster, så jeg tok ikke med alle bildene her. Denne står i den flotte Kulåsparken og viser tidligere generaldirektør ved Borregaard Fabrikker, Arne Meidell. Nå var det bare 19 poster igjen.... og bra var det, jeg frøys!!

Denne skrenten ligger i en liten skogflekk ved Borregård Hovedgård. På stien ned dit møtte jeg 3-4 tobente med svake hodelykter og over dobbelt så mange voffer med masse reflekser. Jeg fikk "kjeft" på grunn av sterkt lys... sorry!

Statuen "Solgangspris" like ved Janitsarhuset.

Statuen "Glede" ved St. Olavs videregående skole.

Statuen "Tassen" (meg for 60 år siden) utenfor biblioteket. Her satt det ei jente i høyre bildekant og så mildt talt skeptisk bort på meg da jeg blitset i veg...

Hans Nielsen Hauge på sokkel ved Storgata.
 
Roald Amundsen i enden av Roald Amundsensgate.

Statuen "Ballspillgruppe" utenfor Sarpsborg stadion. Ni poster igjen, først sørover med vinden i ryggen og så avslutningen med nordavinden midt i mot.

Post ved en ruin i krattet like ved Sarpsborg stadion.

Godt gjemt post.... uten refleks.

Fotografering i mørket i lys fra hodelykt kan gi ganske fine motiver. Her fra "Hundeskinn" - som det heter i området med mange varehus inntil E6.

AP-politiker Albert Theodor Alexius Moeskau var dagens siste statue.
Nå gjentår bare tre poster rundt Tune kirkegård.

Post ved parkeringa til kirkegården med lys fra Tune kirke i bakgrunnen.

Dagens siste post ble foreviget etter en forsering av en krattbevokst skråning, og dermed var det bare 2 kilometer rask gange tilbake til bilen. Jeg var frossen, jeg var så stiv at det ikke fristet å jogge mer enn høyst minimalt, og jeg var framfor alt fornøyd. 
 
Det var frost på bakken rundt bilen, o-brillene lå der i lyngen med is på glassene, og friluftsgarderoben var iskald - men jeg måtte jo skifte til tørt tøy før hjemreisen. Fra avreise til hjemkomst hadde det gått 15 timer - vel anvendt tid!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar