søndag 29. mars 2015

Ultraløpstrening for baktroppen

Jeg er på veg inn i mitt siste ultraløperår - og etter en vinter uten langturer har jeg i alle fall kommet i gang med halvlange turer. 29 kilometer i dag, og 187 km siste tre uker. Det er 12 dager til en test  av Kristiansands 50 kilometer terrengløype - og det er 8 uker til EcoTrail Oslo 80 km.

Jeg er vel i rute, for her snakker vi om ultraløpstrening for baktroppen hvis eneste mål er å fullføre innenfor makstiden. Det er merkelig hvordan mange andre som har som eneste mål å fullføre, legger inn så mye løpetrening i "overfart", i stedet for å finne en treningsfart som fører til målet. Da snakker jeg om de lengste turene som er ment som ultraløpstrening.

Tidligere i vinter har jeg mange ganger testet 50/50-løping, dvs 50% jogg og 50% rask gange. Dette gir meg +/- 7 min pr km. I dag testet jeg 40% jogg og 60% rask gange - som også ga sub 7:30 på 29 km. Disse turene har vært på veger i småkupert landskap. Både i EcoTrail og UltraVasan holder det med 10 min/km.... og selv med en del terreng vil 25-30% jogg være tilstrekkelig til å klare makstiden. Men... det forutsetter at man klarer å gå fort - og da må man ikke først løpe seg i senk, da blir det bare rusling etterpå.

Med så mye gåing taper man knapt et sekund på å spise og drikke underveis - det er også problemfritt å ta av sekken og lete fram mat/annet fra sekken mens man går. Jeg mener denne treningsformen og løpsstrategien er den sikreste veien til suksess for baktroppen. Så gjenstår det å se om jeg trives med dette, eller velger å konvertere til turgåing og golf allerede i sommer (?).

Dagens tur startet og sluttet hjemme på Vormsund Brygge.

Dagens 3-milstur
Dagens tremils tur (29 km) var litt hyggeligere enn torsdagens tomils tur (19 km). Snøen var borte fra vegene, men vårlandskapet var fortsatt dekket av torsdagens snøterror... og en planlagt terrengtur ble derfor en tur på lokale veger fra Vormsund via Kulmoen, Årnes, Funnefoss, Opaker, Greniskogen og tilbake til Vormsund. Turen startet i flott vårsol og sluttet i kaldere skyet vær og noe vind, men alt i alt var det en fin tur på 3:33:33 (7:22/km).

For første gang ble jeg plaget av noe vannblemmer under tærne selv om jeg løp med våtsokker, det var antagelig fordi det var tørt føre, og sokkene sugde seg ikke fast som det gjør når jeg bruker sokkene på vått føre.

Løypeplanlegging på Google viste 28,1 km, men det ble ganske nøyaktig 29 km.

Noen bilder fra dagens tur:

 
Denne skurtreskeren ved Hvamsvegen tyder på en årstidsforvirret bonde...
eller kanskje den er bygd om til snøfreser?

Sola har fått fram det meste av gangveier igjen...
her fra Årnes hvor det var "grønt" og fint for tre dager siden.

Turstien på Årnestangen foretrekkes framfor bilvegene, selv om det tar lenger tid.

Snart kommer våren tilbake, eller (?)

Deilig avveksling fra all asfaltløpinga ...

...og her ble det ekstra deilig avveksling...
Jeg overså et blindvegskilt, og måtte gå et par hundre meter i motbakke over et pløyd jorde for å komme på vegen igjen.

2 kommentarer:

  1. Fin tur, og fornuftig strategi. Snart ut på "langtur" her og, for ei som ikke er ultraløper så er 14 km en langtur. ;) Skal samle litt overkilometer i beina til 10 kilometerkonkurranse. :)

    SvarSlett
  2. Den gang jeg var ung og sprek, slik du er nå, var 14 km en langtur også for meg :-)

    SvarSlett