torsdag 30. april 2015

EcoTrail Røa-Lysakerfloden-Sukkerbiten

Gjennomløping av EcoTrails siste 15 kilometer ble en ny "turist på hjemmebane" opplevelse, akkurat som søndagens tur opp Akerselva og rundt Maridalsvannet. Selv om det meste av ruta er steder jeg tidligere har løpt, er det fantastisk å se hvordan turveiene blir stadig mer tilrettelagt i urbane strøk.

Mest fantastisk er turen ned langs Lysakerelva ... eller "Lysakerfloden" som bruser nedover med 145 meter fall fra Røa til Lysaker - og i stort sett utilgjengelig bratt terreng ned i det trange juvet der elva renner. Hele strekningen er tilrettelagt med flott tursti... men partiet mellom Bærumsveien og Ring3 (Granfosstunnelen) er så smalt at jeg håper EcoTrail her skal gå på andre siden av elva. Stedvis var det også glatt i dette partiet siden det regnet litt.

Da jeg i 2004 løp "Elvetrimmen" fra Lysaker til Ullern løp vi på vestsiden av elva... mens jeg i dag fulgte østsiden helt fra Røa til Lysaker. Det er mulig EcoTrail følger vestsiden fra Bærumsveien... det blir i tilfelle noe lettere.

Grinidammen

Jeg parkerte ved Oslo S og tok T-bane 5 til Ekraveien på Røa. Til min store glede haglet det da jeg gikk av T-banen, og det fristet i alle fall ikke med en dukkert i Grinidammen der jeg startet joggeturen. Det er et kort parti på asfalt i boligstrøk i starten, og et enda kortere parti nedenfor Røa idrettsplass. Ellers var det turvei som for det meste var veldig flott opparbeidet, men også noen stipartier og et par overraskende friske motbakker. Nesten hele tiden lå turveien og stiene på ei hylle med bratt urskog ned mot elva.

Nesten veistandard

Der nede bruser "Lysakerfloden"

Flott løpsunderlag, spennende terreng

Joda, det er noen motbakker også...

Løp jeg feil her? Jeg fortsatte der pilene sa at stien gikk til Sollerud gård, og dit skulle jo jeg. Men skulle jeg tatt til høyre og fortsatt på andre siden av elva?

Imponerende tilrettelegging av turveien, men like etter dette fulgte en kilometer med mye smalere sti som også var glatt i duskregnet. Jeg glemte å ta bilder i det partiet...

Jarfossen

Alt i alt var det en fantastisk flott tur de første 5 kilometerne etter Røa, og fint var det også gjennom  industriområdet ved Granfoss og videre langs elva til Lysaker stasjon. Enda finere var det langs Kyststien fra Sollerudstranda, via Vækerøparken og Bestumkilen før turveien fortsetter langs E18.

Lysaker Torg i bakgrunnen, det var det jeg jobbet før jeg pensjonerte meg i 2013.

E18 er krysset ved Lysaker, og Kyststien går gjennom vakre Sollerudparken.

Vakkert selv i duskregn og motvind...

Vækerøparken...

Båttrafikk i Bestumkilen

Blomstrende epletrær langs E18 ved Skøyen

Strekningen fra Bestumkilen og inn til Aker Brygge er egentlig et herlig stykke turvei. Her går jo sykkelveien som er døpt Tour de Finance, og ved siden av kan gående og løpere det meste av veien velge mellom asfalt og grus på to parallelle turveier. De 10 kilometerne fra Lysaker til Operaen er paddeflate, men likevel er det nok å feste blikket på. Bilene suste på E18 på den ene siden, og de første båtene hadde lettet anker på sjøsiden. Dessuten myldrer det av fotgjengere, løpere og syklister.
 
Etter Bestumkilen og avkjøringa til Bygdøy (der jeg opprinnelig hadde tegnet inn en sløyfe på det første forslaget til EcoTrailløype) fulgte Frognerkilen med en million seilbåter, Hjortneskaia med Kielbåten og ikke minst blant fine damer med handleposer gjennom Aker Brygge. Når EcoTrail går i slutten av mai og jeg kommer her sent på kvelden er det sikkert full rulle på alle spisestedene her.

Gruslagt turvei langs Frognerkilen. Asfaltert gangvei ved siden av sykkelautostradaen "Tour de Finance" på andre siden av hekken.
 
Biltrafikken dundrer like ved, men Frognerkilen er idyllisk likevel.
 

Denne skulpturen finner man ved Sjølystveien (E18). Strekningen her var Norges første firefelts strekning utenom bygater (1960)...men hadde ikke motorveistatus i starten. Skulpturen mente alle noe om, og de fleste mente dette illustrerte et bilvrak - til skrekk og advarsel for de som hadde lyst til å tråkke hardere på gassen.

Veg- eller terrengløp? Hvis man vil kan man løpe utenom asfalten langs nesten hele turen fra Røa til Filipstad. Her på en smal stripe...

...og her mot Filipstad en fin sti i gresset...

Det skal ikke mye regn til før gatene på Aker Brygge blir folketomme.

Stripa på Aker Brygge med Rådhuset i bakgrunnen.
 
Etter Aker Brygge og Rådhuset går turen innunder festningen der man i disse dager sluttfører "Havnepromenaden" og der det myldrer med turister fra cruiseskipene som legger til her. Og endelig runder vi Vippetangen og ser både Langkaia, Operaen og Oslo Barcode Skyline. Nå er sjarmøretappen i gang, men det er fortsatt nesten 1,5 km igjen... rundt Bjørvika, forbi Operaen og ut på Sukkerbiten.

Honnørbrygga med Festningen i bakgrunnen...
 
Havnepromenaden innunder festningen skal være ferdig til 17. mai.
Asfaltarbeider pågikk når jeg jogget forbi.

Langkaia 1 er siden 1983 et iøyenfallende rosa kontorkompleks, men da det var ferdig bygd i 1920 var det havnelager. De fleste omtaler da også dette bygget som "Havnelageret".

Operaen og Barcode er blitt symbolet på det nye Oslo...
helt til høyre skimter vi målområdet til EcoTrail på Sukkerbiten.

Nest siste langside... i  Dronning Eufemias gate.
Gata er oppkalt etter Eufemia av Arnstein som var Norges dronning fra 1299 til 1312. 

Innspurten mot den kunstige øya "Sukkerbiten" mellom Operaen og Sørenga. Der har Anita - som i EcoTrail skal løpe 18-kilometeren - lovet å vente med en øl eller flere... i tillegg til målområde blir det buffet og "after run" her ute løpsdagen 23. mai.

Og slik ser det ut i Sukkerbitens bakgård...

Turen ble bare 14,3 km... (1:32:52) så selv med start ved Fossum skal det godt gjøres å få dette til å bli 18 km i EcoTrail, men jeg får vente å se hvor starten legges og hvordan løypa merkes. Med sakte løping og litt surr langs elva var snittfarten 7:31 min/km når jeg kom til gangbroen ovenfor Granfoss, men med litt under 6 min/km siste mila ble det et snitt på 6:29 min/km for hele turen. Jeg kjente til "lårhøna" jeg fikk etter søndagens fall, men det var en svært behagelig tur ellers - kunne løpt ganske mye fortere.

Da har jeg løpt de to urbane delene av EcoTrail, DVs første og siste 15 km. I løpet av en ukes tid er planen å løpe Hønefoten-Holmenkollen (20 km?) og Holmenkollen-Røa (30 km?). Det er helt klart at turister, enten de er norske eller utenlandske vil få en fantastisk tur - ikke minst om været blir bra. Her burde jo arrangøren laget en turistguide som forteller hva som møter løperne...

Blir dette løypa mon tro... langs østsiden av Lysakerelva på til dels smal sti?
 
Sjarmøretappen...
 
 

9 kommentarer:

  1. Jeg har enda ikke klart å bestemme meg for om jeg skal være med på 18km eller ikke (snart er det kanskje for sent?), men etter å ha sett de bildene fra turen så må jeg si at jeg heller ganske mye for å gjøre det altså! :)

    God langhelg!

    SvarSlett
  2. Dette klarer du lett som bare det, Guro. Det er en veldig lett trase, og i slutten av mai er det enda flottere og enda varmere i været. Det er bare å melde seg på... du kommer ikke til å angre!

    SvarSlett
  3. Hei, interessant og flott beskrivelse! Vi er to jenter som skal prøve oss på samme rute i morgen. Noen mulighet for at jeg får tilgang til løypekartet ditt via Garmin Connetct? Jeg er ikke veldig bevandret i hvordan sånt funker...:-)
    Løpehilsen fra Line

    SvarSlett
  4. Hei Line
    Linken til Garmin Connect ligger i bloggsaken, under det nederste kartet. Klikk på denne, så kan du forstørre og se kartet. Når jeg løp hadde jeg printet ut kart jeg hadde tegnet inn (omtrentlig) løypa på. God tur, dere finner sikkert greit fram...

    SvarSlett
  5. Hei! Veldig artig at du legger ut så mange bilder fra løypen! Jeg skal løpe 80km, men har aldri løpt rundt Oslo før. Gleder meg når jeg leser innlegget ditt. Lykke til med løpet ditt i mai :)

    SvarSlett
  6. Takk, Håkon. Veldig hyggelig at bildene kan inspirere.... dette blir jo ei helt spesiell "opplevelsesløype" med hele tiden nye synsinntrykk og vekslende omgivelser. Fk søndag skal jeg ut på deletappe 2 mellom Hønefoten og Kollen, så da blir det flere bilder...

    SvarSlett
  7. Takk for fin beskrivelse, ruta skal testes i morgen med tobente og firbente venner. Vi har meldt oss på 18 km neste år :-)

    SvarSlett
  8. Hei BB, ønsker dere en fin tur.
    Men vær obs på at løypa ble flyttet til vestsiden* av Lysakerelva der det er smalere og mer kupert. Likevel en fantastisk fin tur.

    *Se hva jeg skrev om løypeendringen etter konkurransen: http://optimistgammeln.blogspot.no/2015/05/lykkelig-eldstemann-i-baktroppen-pa.html

    SvarSlett
  9. Hej, väldigt fina bilder och skulle väldigt gärna springa samma sträcka men hittar inte så bra i Oslo. Dessvärre kommer inte åt länken du har lagt upp på Garmin Connect. Har du möjlighet att göra den public?

    Mvh Alexander

    SvarSlett