onsdag 11. november 2015

2-dagers stolpeturisme i Sarpsborg

Det er antagelig Norsk rekord; 200 o-poster på samme kart - og hvilket kart... I målestokk 1:10:000 målte kartet 60x50 cm, men forstørret for å passe mitt gubbesyn hadde jeg et kart på 85x70 cm foran meg.

På dette papirarket hadde "Fresk i Sarp" plassert ut 200 poster i den delen av byen som ligger øst for Glomma, nærmere bestemt i områdene Hafslundsøy, Hafslund, Roligheten, Navestad, Borgen, Borgenhaugen og Sandbakken.

Disse 200 postene, det langt over halvparten var i skogsterreng, var altså mitt litt hårete mål for en todagers tur i Sarpsborg. På de to kartutsnittene nedenfor vises eksempler på skogsterreng og urbant område, men også i de urbane områdene var mange poster i fine "100-meterskoger".

Ikke vanskelig orientering, men likevel fort gjort å småbomme litt, noen stolper kan også være vanskelig å se om man kommer fra "feil" kant, og det skal tas både avstands- og nærbilde. Jeg kunne brukt appen til hjelp, og kompass - men nøyde meg med papirkart og briller.

I fjor var det like mange poster fordelt på to kart vest for elva, inklusive Sarpsborg sentrum. Det ble også 200 stolpeposter på to dager, men med et par ukers mellomrom. Nå skulle jeg besøke postene på to påfølgende dager, og helst uten for mye "nattorientering".

Åtte runder
Opplegget mitt var å ta postene i åtte planlagte runder - for å slippe å løpe med sekk. Fire runder hver dag, og helst mellom soloppgang og solnedgang. Dermed kunne jeg spise og drikke litt mellom hver runde fra depotet i bilen. Egentlig hadde jeg lyst til å ta dette sammenhengende, men da måtte det vært på lyse sommeren, nattsynet er for dårlig til omfattende nattorientering.

200 poster - 76 km - 1822 hm - 16 timer 

Runde 1:
tirsdag 3. nov - 30 poster - 13,55 km - 242 hm - 2:45


Etter to timers kjøretur i duskregn hjemmefra parkerte jeg ved Coop'n på "Øya" - altså Hafslundsøy -  som egentlig ligger i Glomma, mellom selve elveløpet på vestsiden av øya og et østre løp kalt Hølen.

Jeg var litt skuffet over at det var "tåkeyr" - og ikke det lovede oppholdsværet - men det var 8-9 varmegrader og egentlig ok turvær. En litt kranglete hæl medførte at det bare var snakk om gåing - ikke jogging engang (hælen ble bra etter to dager i Sarp(!!).

Klokka var 08:15... jeg kunne nok startet enda en halvtime tidligere selv uten lykt. Skovalget var et par Salomon Speedcross3 med nedslitte knotter - et dårlig valg i vått terreng... allerede ved første stolpeposten var jeg nedpå med knærne etter et solig glipptak.

En del av bildene fra runden:

 Første stolpe på en bergknaus inntil fv581 (Nordbyveien).
Da var jeg i gang...

 Den første av veldig mange poster ned mot et av elveløpene.

 "Nederst i trapp" var postbeskrivelsen. Jeg startet med å prøve å komme inn fra oversiden, der kartet viste at det var en åpning mellom private hager, men slik så det ikke ut da jeg kom dit. Dermed ble det en runde for å komme til fra en gangvei på nedsiden. Slik er det med orientering noen ganger...

 Over alt var bakken dekket av løv, og selv om mye av fargene nå var borte var deet flott syn.

En skeiv stolpe i "Dalen"!

Stolpepost på kolle midt i bebyggelsen.

Stolpepost i 100-meterskogen ved H. Halvorsens vei.

 Disse små skogflekkene som er bevart i boligområdene er det mye av Sarpsborg.

 Ny post nede ved Glomma... 
tåkeregn og ikke idèelt fotovær, men det aner med at det er fint i sol.

 Stolpe ved Skarpnordveien.

Stolpe ved skrent i "Tjernparken" -  nok en 100-metersskog (se kartutsnitt lenger opp).

Post ved tjernet i Tjernparken.

På vei til stolpeposten på kanten av denne gropa presterte jeg å gå rett forbi stolpe 439 i et veikryss (!!) uten å oppfatte det. Det ble to slike blemmer på de 200 postene.

 24 oktober eksploderte det i denne flissiloen ved Borregaard Fabrikker.
Se oppslag i Dagbladet (link)
Siden har det vært en pågående ulmebrann, men den dagen jeg var der nede startet brannvesenet med riving av siloen for å få slukket ulmebrannen som det ellers ville tatt en evighet å slukke. Jeg kjente først en irriterende celluloselukt, men så la jeg merke til røyken fra siloen som drev rett mot Hafslundsøy på andre siden av Glomma.

Stolpepost i hagen til  Mesterbygg ved Grøtebrua som fører ut på øya.

 Den første av flere poster ved Hølen som går langs østsiden av øya.

 En av flere stolper ved Hafslundsøy skole... ikke så spennende motiv - men her kunne min todagers stolpejakt blitt avsluttet. Jeg tråkket på en jernbanesville som var sleipere enn en billeselger i Tyrkia - og vips smalt jeg nedpå med venstre kne og høyre albue. Puhhh, det gikk bra.

Post på Eilertstangen ved Hølen.
 Post i krattskogen ved skolen. Det var friminutt og jeg måtte menge meg med skolebarna for å komme videre forbi skolen. Ingen brydde seg om gammel'n...

 En av stolpepostene var på hjørnet av bygget til Øyabakern. Her kunne jeg kjøpt med meg kjærlighetsbrød for 32 kroner, men julekeke fristet enda mer.

Stolpe i enden av Eilertsens vei.

Post i Rundveien ved gangvei til fv581.

Her ved Skjeggeby var stien pløyd vekk...
men jeg tillot meg å gå der det var tegnet sti på kartet.
Post ned mot Hølen ved "Tinnlaget" og "Kaninholmen".

Nok en stolpe ved vnnet...

Her i skogen mellom Hestehagen og elva var det flere koller - og hadde ikke denne plakaten vært slått opp ville jeg sikkert leita lenge før jeg ga opp. Posten var flyttet - men oppslag med kode gjorde susen. Likevel var det åpenbart ikke meninga at jeg skulle vært her.

Uansett var det en flott haug over elva der stolpeposten opprinnelig hadde vært.

Jaggu var ikke den neste stolpen flyttet også,
men det visste jeg jo ikke før jeg kom til stedet.

Det var altså her ved Skjeggeby Aktivitetsgård man ville unngå trafikken fra stolpejegerne.

Hadde jeg kommet fra den andre kanten ville jeg jo støtt på de to flyttede postene i krysset ved Skjeggeby, men slik var det altså ikke...

 Det som er litt rart er at ikke dette var varslet på hjemmesiden til "Fresk i Sarp". Der var det en melding om ikke å kjøre bil inn i dette området, men parkere ved Coop. Derimot sto det ikke noe om flyttede poster.

Post ved "Kulpa" utenfor Helgeby gård.

Til denne plassen ved Helgeby var det anlagt turvei med lys. Her var det både lavvo, gapahuk og andre installasjoner som tydet på at dette var et sted som skolen og barnehagen i nærheten benyttet.

Da var det tilbake til bilen og kjøring til neste utgangspunkt. Turen hadde tatt 15 min lenger tid enn antatt, og jeg rakk å bli sulten mot slutten. Været var det samme, fortsatt "tåkeregn" - som gjorde det vått i gress og kratt - men ikke verre enn at jeg bare skiftet ulltrøya etter runden. Jeg hadde våtsokker i terrengskoa - så selv om jeg var våt hele dagen ble ikke kald på beina.


Runde 2 :
tirsdag 3. nov - 32 poster - 12,32 km - 360 hm - 2:40



Tyggende på et par brødskiver kjørte jeg de få minuttene ned til Hafslund skoler ved trafikkmaskinen mellom fv581 og fv111. Der fant jeg en ledig parkeringsplass i Baneveien. Herfra skulle jeg ut på to runder, den første med 32 poster i utelukkende skogterreng.

En del av bildene fra runden:

Post 458 lå like ved en usikret overgang over Østfoldbanen (linja mot Rakkestad-Askim) - ca 500 meter fra der jeg hadde parkert. Her kunne jeg også ha parkert - slik de lokale turgåerne gjorde.

Bilder av postene i skogsterreng blir ganske like, så jeg tar ikke med alle disse postene. I dette skogsområdet på Hafslund møtte jeg på en del turgåere nærmest bebyggelsen, ellers møtte jeg ingen.
 
 Det var hovedsaklig åpen fin skog - som her ved stolpe 580 i terrenget øst for Skauløkka.

Det var grei orientering til disse stolpene i skogsterrenget på Hafslund, siden jeg kunne følge stier omtrent hele tiden. Her en skrent i åpen skog.

Slik ser runden med disse 30 skogspostene ut på kartet...
Jeg har altså streket inn planlagt og antatt raskeste veivalg på forhånd, hvis ikke er det vanskelig å få med alle postene uten å surre bort for mye tid.

Slik ser det ut med GPS-sporet mitt på satelittkart...

Post like ved en av de usikrede jernbaneovergangene mellom boligområdene på Hafslund og skogen nord for jernbanen.

Nå søm løvet var borte kunne mange av stolpene ses på lang avstand, men også avhengig av hvilken retning jeg kom fra. Det var flott turterreng på stiene og kort mellom stolpene i dette området.





Steinpost på en kolle ved Bakken, herlig terreng!

Ikke alle poster lå like ved stier, et eksempel på det var post 590 under et stup.

Tåke og yr er stemningsfullt på sin måte det også. Her fra en av flere stolper langs Nipa. Nipa er i praksis en lang fjordtarm østøver fra Glommas østre løp ved Hafslundsøy.

Enda en post i skråningen ned mot Nipa.


Turen gikk på kryss og tvers av kartet, her er jeg ved en stolpe litt unna elva igjen.



Stolpe ved en varde i åpen fin skog litt nord for Skauløkka.



Kolle ved Bakkelva - mindre enn 200 meter fra to av postene på dagens første runde, på endre siden av elva (på Hafslundsøy altså).


Bare grunnmuren står igjen - og en stolpepost.
Dette er ved Nordre Skofterød.

Ny tur ned til elva - vi kan skimte Hafslundsøy på andre siden, og jeg er nå mindre enn 100 meter fra to poster på endre siden - ved Kaninholmen.



Stolpepost 551 var ved denne rasteplassen  ved Lerkerød - ca 500 meter fra boligområdene, passe kort til  å gå tur med småbarn.



Runde 3:
tirsdag 3. nov - 21 poster - 7,12 km - 180 hm - 1:30



Tredje runde hadde samme utgangspunkt som den jeg nettopp avsluttet, ved Hafslund skoler. Det var bare å stappe i seg ei brødskive, drikke litt, og fortsette i takeregnet - som hadde letnet noe. Jeg hadde bare gått - ikke jogget, så jeg var ikke sliten, men tærne syntes det var i trangeste laget i terrengskoene. Jeg sparte likevel Hokaskoene til neste dag.

Nå var jeg klar for en urban runde, og det er jo de rundene jeg synes er mest interessante på stolpejakt. Det er fint på tur i skogen, men der er all fokus på orienteringa og mindre på omgivelsene.

En del av bildene fra runden:

 Første stolpe på denne runden var ved sykkelveien under fv111,
50 meter fra det jeg hadde parkert.

 Stolpe ved østenden av turveien mellom fv581 og Møllegata.

 ...og en stolpe ved vestenden av den samme turveien...


 Turen fortsatte langs Glomma og til en stolpepost ved selveste Sarpefossen. Vannføringen var nå 400 kubikkmeter i sekundet... det er mye vann det.
 
 Post på en fin utsiktstopp ovenfor Sarpefossen.


 Bakken var dekket av løv over alt!

 Porten på "baksiden" av Hafslud Hovedgård var stengt, men jeg kom meg inn i parken og til stolpepost 445 ved å forsere et steingjerde.  Nå var jeg kommet til et lite eventyrland.

 Bildet yter ikke det gule teppet full rettferdighet... det var et fantastisk flott syn.
Det ble noen ekstra bilder i parken til Hafslund Hovedgård.

Gul høst!

Motiv fra parken...

 Gult heldekkende teppe...

 Jeg la ut fem bilder fra parken på Facebook, og fikk ganske mange likes - det er ikke uvanlig på bildeserier. Det som var mer spesielt er at jeg fikk svært mange likes og kommentarer på dette enkeltbildet i seien.... egentlig ikke helt uventet!

 Fortsatt på tur gjennom parken på vei til neste stolpepost...

 Besøk var det i parken også...

 ... eller er disse fuglene å regne som fastboende?

 Stoplepost ved hjørnet av hestehagen på Hafslund hovedgård.

 Jeg glemte nesten hvorfor jeg var i parken, så flott var det.

 Stoplepost ved ei grøft i parken.

Post på en kolle i enden av parken.

 Helleristningene på jordet ved Hafslund Hovedgård var pakket inn for vinteren. Det er snakk om ca 3000 år gamle helleristninger fra bronsealderen. Det er en stolpepost ved buska i bakgrunnen.

Enda en stolpepost ved helleristningene...

 Tilbake i parken... her kunne jeg brukt en hel dag med fotoapparatet,
men da ville jeg tatt med speilreflekskameraet...

 Siste motiv fra parken... denne gangen.

 Hagslund kirke, posten var ved bygget til høyre.

Hafslund Hovedgård er eid av industrikonsernet Hafslund ASA og er i dag et fredet kulturminne. Det var en stolpepost ved infotavla.
 
 Den flotte hovedbygningen...

 Det begynte å skumre...fotolyset ble etter hvert enda dårligere.
Siste stolpe ved Hafslund Hovedgård.

 Jeg passerte der bilen sto parkert på vei til denne stolpeposten i krysset Melandveieg og Grinaveien. Jeg hadde begynt å gruble på om jeg trengte hodelykt på neste runde, dagens fjerde og siste.

 Stolpe ved undergangen (under jernbanen)
mellom Baneveien og bebyggelsen på Berg.

 Post i 100-meterskogen (200x400) ved Borgen Folkepark. Området som går under navnet Dondern var opprinnelig en husmannsplass under Hafslund - som fortsatt eier området.

 Enda en post i Dondern...

Og denne posten ved Shell i utkanten av Dondern måtte jeg altså innendørs for å finne. Akkurat det synes jeg er unødvendig på stolpejakta.

 Okkesom, dagen etter takket jeg for stolpeposten med å fylle diesel her før hjemreise... det ble da også 70 øre i bidrag (1 øre pr liter) til Borgen IL.

Siste stolpepost på denne runden var i boligområdet på Hafslund. Her gikk boligveien i flott sirkel rundt en stor plen, og bilveien heter "Gangveien".


Runde 4:
tirsdag 3. nov - 14 poster - 5,94 km - 71 hm - 1:05



Da ble det en ny forflytning med bil, men bare et minutts kjøring til idrettsplassen ved Sarpsborg Folkepark. Denne runden kunne egentlig ha vært hektet på den forrige, og det var snakk om en ny urban runde. Runden på Borgenhaugen hadde jeg stipulert til 5,5 km og 1 time.

Men... nå var det allerede skumring (selv om klokka bare var litt over 4 på ettermiddagen) - skulle jeg ta med hodelykt? Jeg lot det være siden turen gikk i områder med gatebelysning, men det hadde vært kjekt med lykt et par ganger.

En del av bildene fra runden:

 Turen startet med en stolpepost på parkeringsplassen bak krisesenteret.

Noe for meg?  Den verste krisa var vel at jeg ikke tok med hodelykt...

 Stolpepostene på denne runden var stort sett i boligområdene på Borgenhaugen.

 Turen gikk i starten i nærområdet til Skjebergveien (fv 118).

Det er en fordel å være konsentrert...; i Snekkerstubakken over mot industrifeltet på Borgenhaugen gikk jeg i egne tanker - og først nede ved industrifeltet la jeg merke til en post jeg hadde gått forbi. Det ble 200 meter tilbake til denne posten i Stens vei.

 Det var også en stolpe ved PPT-bygget.

...og en stolpe utenfor Gundersen reklame i krysset mellom Markveien og Snekkerstubakken.


 Stolpepost ved ei lita løkke ved Ragnhilds vei på nordsiden av fv111.

Stolpe i 100-meterskogen ved Bruseveien... det var mørkere enn bildet gir inntrykk av.

 Stolpe 429 i Krokveien...

Innerst på ei løkke mellom bebyggelsen på Hafslund (Skogveien) og jernbanen fant jeg denne stolpen i mørket. Da var det bare to gateposter igjen av runden.

Post ved Lyngveien.

Posten ved Frama Bildeler i Iseveien var rundens og dagens siste.
Da var jeg halvveis i Sarpsborg-stolpejakta mi.

Olav Digre og Dickens


Etter åtte timer - det meste i tåkeregn - var det kjekt å bytte til tørr trøye. Nå skulle hotellet letes opp, det skulle dusjes og jeg skulle finne et sted å spise.



Jeg var mye i Sarpsborg de årene jeg var salgssjef for Xerox i Østfold,men jeg bodde aldri på Olav Digre, det eldste hotellet i byen som fortsatt er i drift. Olav Digre er altså Olav den Hellige som var Norges konge fra 1015 til 1028. Statue av Olav står utenfor hotellet - på Lilletorget, men det glemte jeg å ta bilde av. Olav Lille sjekket altså inn her på det enkle men nyrenoverte hotellet.

Etter en dusj var jeg raskt ute på by'n - det var en stille dag for uteliv, så på gamle ærverdige Dickens var det ikke mange gjester. Jeg har derimot opplevd fullt hus og hæla i taket her tidligere år.

 Vi var bare 5-6 gjester tidlig på kvelden, så det var god plass. Det var likevel hyggelig med fyr på peisen, deilig løksuppe og kyllingfilet å spise og selvsagt Borg-øl som leskedrikk.

Dette så jo fristende ut... kanskje jeg skal ta en ny tur til Sarp - med kona(?)


Runde 5:
onsdag 4. nov - 26 poster - 9,96 km - 260 hm -2:10


Ny dag, som alltid litt somlete med å krype fram fra dyna, men etter en kjapp frokost var jeg klar for dag to av stolpejakta. Akkurat som dagen før kom jeg i gang litt etter 08, og i dag var jeg ganske sikker på at jeg ville trenge lykt på fjerde runden. Tre av de fire rundene gikk hovedsaklig i terreng.

En del av bildene fra runden:

 På en søplete plass like ved industriområdet på Kampenes fant jeg stolpe 468 i skogkanten, og her startet dagens første runde.

Mest skogsterreng, litt urbant - og gjennomgående lett.

 Post ved ei myr ovenfor Kroken gård.


 Etter en lang transportetappe langs Jellestadveien kom jeg til denne stolpen i Brusemyrtoppen.

Lenger inn på samme rekkehusorådet var det en stolpe til...

Stolpepost ved Nygårdshaugen arbeids- og aktivitetssenter. Jeg var allerede i aktivitet, og imponerte også med en "elegant" gjerdepassering for å komme ut på fv111 og videre mot neste stolpe.

 Boligområde ved Brusemyrveien, ikke langt fra Roligheten gård der det planlegges en storstilt boligutbygging - mest på dyrket mark.

 Jadda, her ble det en bom". Kartet var litt diffust inn mot dette "utspringet" like ved Brusemyrveien... så jeg fikk en tominutters ekstrarunde.

 Post i et turveikryss med rekkehusene på Brusemyrtoppen i bakgrunnen.
Det var flere fine turveier i dette området.

 Så har jeg krysset jernbanen, og kommet inn i terrenget mellom Roligheten og Nipa ("sidefjord" til Glomma). Her og flere andre steder på kartet var det lys gul farge som indikerte halvåpent område - men mange av disse flekkene var ikke synfart og manglet høydekurver. Det fikk jeg virkelig merke litt senere. Det ser mest ut somom denne gulfargen er lagt over kurvebildet og andre kartdetaljer og skjuler dette. Kankje en feil i trykken?

Litt lenger inn i skogen - der det en gang har vært en bygning.

 Stolpepost 547, spesiell detalj.
Er det et bjørnehi?


 Post i ei lita myr i det åpne fine landskapet sør for Nipa.

 Stolpe ved restene av et småbruk (?) eller hytte ved Gjellestad.


Adkomsten til stedet var en delvis gjengrodd sti, men rekkverket tyder jo på at det har bodd gamle folk (?) her...for ikke så veldig lenge siden.

 Løvet har falt, rognebærene henger igjen...

Stolpepost like ved Kalveneset nede ved Nipa.



 Tilbake igjen ved restene av hytta eller småbruket... forrige post var en avstikker.

Post på en høyde like ved Gjellestadløkka...

 Men hva gjør denne plogen her, på åsen rett sør for Gjellestad gård?

Herlig turterreng!
Her en post mellom Gjellestadløkka og Strøm, like ved der Nipa er på sitt smaleste.

 Frittgående kalkun ved et småbruk nord for Gjellesadløkka, fant ikke ut hva det het.
 Lenge hadde jeg hørt en hane som gol og gol og gol... selv om det var langt på formiddagen, og framme ved småbruket møtte jeg både kalkun og diverse andre dyr....

... blant annet denne kameraten her. 

 Lengst nord på kartet var det en post innunder dette stupet.




Post i stikryss...

 Post ved en av de mange usikrede overgangene...

Da var jeg tilbake på industrifeltet ved Kampenes (rv111 mot Rakkestad).
Posten er ved skogflekken i bakkant av bildet.

 Stolpe i ei steinrøys ved hjørnet av det store Industribygget i Bredmyra 8.

 Stolpe ved Bredmyra.

Rett fram i terrenget uten kompass og delvis ukonsentrert går ikke alltid bra - denne gangen surra jeg vekk 2-3 minutter i det diffuse men tross alt veldig avgrensede skogsområdet.

 Dette var siste stolpeposten på denne runden, og turen avsluttet jeg forbi Peterson Emballasje's bygg like ved der jeg hadde parkert. Jeg hadde holdt tidsskjemaet, det var jeg fornøyd med.


Runde 6 :onsdag 4. nov - 23 poster - 7,92 km - 255 hm - 1:50



Det var ørlite kaldere enn dagen før, men jeg slapp heldigvis tåkeyret på dag to, og dermed var både jeg og terrenget tørrere. Jeg forflyttet meg et par kilometer sørover til Sandbakken - som i tidligere tider var en del av Skjeberg kommune. Terrenget jeg skulle inn i nå så litt vanskelig og "lurvete" ut - og det ble da også litt surring underveis.

En del av bildene fra runden:

 Ballbingen ved Sandbakken barne- og ungdomsskole var full av barna. Noen var veldig opptatt av at jeg tok bilde av dem - men det var altså stolpen på utsiden jeg var mest interessert i.

Småknudrete terreng med få stier ventet...

 Det var også en stolpepost der stien gikk fra barnehagen ogg inn i 100-meterskogen mellom idrettssanleggene.

 Jeg feiltolket kartet og leitet først utenfor gjerdet, men jeg måtte innenfor gjerdet til idrettsplassen for å komme til stolpen på baksiden av dette bygget. Ukonsentrert start på runden!


 Post ved grøft...

Så nær skole og bebyggelse er det mange "byggverk" i skogen...

 Post ved en kjempestein foran stupet.

 Det var kort mellom postene og slik sett greit å orientere uten kompass.
Myra fant jeg greit...

Rester etter en tidlgere boplass, noen hundre meter fra dagens bebyggelse.

 Jeg tok med bildet av dette beistet av et vannbasseng - der det var en stolpepost i skogkanten, men mest for å fortelle at jeg bare med litt flaks unngikk kravling mellom mange skrenter og i delvis bushete terreng. Jeg tro meg mot kanten av bebyggelsen - snek meg langs kanten av en hafge og kom plutselig til en nymerket sti som ikke sto på kartet - og den stien gikk ned til den jeg var på vei til.

En stein blant veldig mange andre...
Denne lå langs den brede stien som går ned mot Bjørnstad.

 Nok en gang ble jeg litt lurt av disse lysgule feltene som dekker kurvebildet.
Besøkte en annen kolle før jeg kom til denne.


 Enda en post ved stien ned mot Bjørnstad.

Stolpe 592 ved morsom kolle og skrent. Kvem har vært her med saga?

 Litt lenger nord i samme terrenget var denne fine jettegryta.

 Denne steinen fant jeg greit, men herfra ble det verre...

Før jeg kom til stolpe 593 med utsikt vestover mot Klavestad hadde jeg surret en god del. Jeg fulgte et stitråkk gjennom et område der gress og kratt hadde tatt overtaket - og fant ikke et "antatt" stikryss. Dermed havnet jeg i boligområdet på Sandbakken, men kom meg tilbake - ut i krattet. Jeg ga opp å lete etter tråkk, jeg så jo høyden jeg skulle til - og kavet bare rett fram. Jeg passerte skrenten jeg skulle til uten å se stolpen,og tok like gjerne post 593 først. 10 minutter rotet vekk!

Jaha, der er stolpen, oppe på kollen. Jeg trodde jeg skulle se etter en stolpe under en skrent. Slik går det når man ikke gidder snu kartet og lese postbeskrivelsen.

Litt tamme bilder i høstskauen når det ikke er sol--- 
ser bedre ut med et fargete stolpe i forgrunnen.

Stolpepost ved en putt, kanskje et gammelt skjerp (?).

 Her hadde jeg vært litt tidligere for å orientere meg - men nå skulle jegaltså  til posten i jordekanten ved Nedre Langgate.


 Post på en kolle i 50-meterskogen ved Bjerkholts vei

 Stien mellom Bjerholts vei og Bassengveiegn var tettet igjen med et solid gjerde, så der fikk jeg en omvei på noen hundre meter. Grunneier har sikkert retten på sin side, men likevel...

 Da har jeg krysset Skjebergveien (fv118) og kommet til ei løkka ved Klokkerskogen.

 Stolpeosten var "bak mål".

 Litt kappgang, så rakk jeg akkurat forbi en storfamilie på tur før jeg knipset dette bildet av posten ved den fine turveien som går parallellt med Rokkeveien. Rokke minner meg om mange o-løp (SOL-renningen) i "gamle dager". Vi Romerikinger dro gjerne til Sarpsborg og Fredrikstad på de tidligste vår-o-løpene, lenge før snøen var borte på våre kanter.

Stolpepost ved lekeplass litt lenger bort på den samme turveien.

På tide med en selfie, den eneste på disse to dagene.
Runde 6 var slutt, det var bare noen hundre meter tilbake til bilen.

Runde 7 :
onsdag 4. nov - 43 poster - 14,11 km - 371 hm - 3:20



Da var jeg klar for den lengste og mest omfattende runden. Jeg hadde forflyttet meg til Kala Travpark på Berg - og foran meg ventet haugevis av poster i terrenget mellom Borgenhaugen og Isesjø. Jeg fylte opp med et par brødskiver... og selv på denne ganske lange runden tok jeg ikke med drikke, men derimot en energibar i lomma. Så langt hadde jeg fulgt tidsskjema - så kanskje slapp jeg lykt på den siste lille runden i boligområdene ved travbanen...(?).


 En del av bildene fra runden:

 Startet turen i terrenget øst for travparken i selskap med et par hudeluftere - eller hunder som luftet eierne. Den første stolpen var ved en tørrlagt pytt.

 Post i jordekanten vest for Sætre gård. Stien kan så vidt skimtes, men jaggu har bonden spart lite til turgåerne. Slikt ender jo ofte med at man tråkker i åkern i stedet.

 En åpenbart lite benyttet fotballøkke ved Løkenveien.

 Det var nok mer trafikk på denne lekeplassen midt i boligområdet.
Stolpeposten er ved den grønne garasjen.

Stolpe ved stikryss i skogen ved Østre Klavestad.

Stolpe på en sliten gapahuk...

 Men hva pokker har man drevet med her? Mest sannsynlig en "hogge-tre" konkurranse med turøkser, det så i alle fall helt jævlig ut.

  Post på et utspring med utsikt mot Halvorsrød gård.


Løvkledd svaberg mot denne kollen - stolpe nr 598 på toppen.
Herfra skulle jeg kutte et par hundre meter gjennom terrenget ned mot Halvorsrød, men en annen gang går jeg stien rundt selv om det er at par hundre meter lengre.

 Slik var det gjennom terrenget ned til veien ved Halvorsrød, og verre enn krattet var det lurvete underlaget. Jaja, en gang o-løper, alltid...

 Post i jordekanten med Halvorsrød (Halvardsrød) gård i bakgrunnen.

 Gammel nedlagt sag ved Halvorsrød.

Post under skrent...
og hurra; nå var det sol og nesten skyfritt (men det varte ikke så lenge).

Det får være måter på å gjøre ting vanskelig. Jeg tolket kartet slik at posten var ei steinrøys ovenfor skrenten - og klatret opp på den steinete og ulendte haugen bare for å konstatere at posten likevel var ved skrenten på nedsiden. Det var dette med å lese postbeskrivelser da...

 Men til neste post ble det verre.
 

 Nok en gang ble jeg lurt - kraftig lurt av et gult felt. Jeg forsto ikke der og da hva som var galt, men alt av kurver er skjult av den lyse gule fargen nord for stolpe 561 som jeg kom fra. I utgangspunktet var 562 en lett post som ligger langt vest påen høyderygg, men langt vest på høyderyggen var jo det som er skjult av gulfargen. Sta som jeg er lette jeg alt for lenge i feil område - ved steinene nordvest for der jeg skulle vært. Først etter 20 minutter dro jeg nord til stien og orienterte meg tilbake nordfra - og fant posten lett! Huff....er jeg sååå lettlurt? Det er riktignok 15 år siden jeg løp aktiv orientering...

Som om ikke denne bommen var nok; jeg glemte å ta avstikkeren bortom post 498 ved skytebanen. Det hadde tatt 3-4 minutter...

En av steinene jeg IKKE skulle til...

 Her er'n! Årets i særklasse verste stolpepostbom på post 562!

Her er den første av mange stolpeposter med kort avstand på ryggen nordover mot Skjeberg Golfklubbs flotte anlegg. Se postene 531 og nordover på kartet ovenfor.

Post i ei kløft. Som o-løper elsket jeg slikt åpent og detaljrikt terreng der jeg hele veien kunne orientere på kurvebildet uten å bry meg om kompasset.

Stein på en skrentkant...
det var nok ikke så lett å dytte den ned, jeg prøvde ikke engang.

Post på kolle...

 ...og ny post i kløft. Artig terreng!

Post ved ei lita myr ved Skjeberg Golfklubbs anlegg i Hevingen fritidspark.

Stolpepost ved skrent i kanten av golfbanen. Banen er stengt for sesongen, så jeg valte å følge fairway likevel. Golfbanen lå fantastisk flott til i terrenget,og senest i september ble norgescupfinalen for kvinner spilt på denne banen.
Denne må prøves neste år (?).


Post 415  ved et vannhinder...


Nok en post ved golbanen - ved en flott bro mellom to dammer.

Post ved klubbhuset til Skjeberg golfklubb.

Det nye boligfeltet ved golfbanen bar preg av en høy prisklasse, og mulighet for advarsler i form av "fore!"-rop. Stolpepost i veikrysset.

Innerst i boligveien "Ruften" beveget jeg meg kanskje på privat grunn for å komme rett på denne skrenten, der post 496 var tegnet inn. Men hvor var posten, jeg var jo 100% sikker på at jeg var på rett sted. Etter å ha lett etter stolpen på mulige og umulige steder ga jeg opp - og fulgte terrenget mot neste boligvei, og så fant jeg stolpen likevel...

Nok en gang kom jeg fra "feil" kant, og denne flyttingen var jo ikke varslet på nettsiden. Hadde jeg kommet fra Grønnlia (boligvei) ville jeg støtt på denne uten å lete. Litt interessant at stolpen er flyttet av sikkerhetsårsaker - siden det var mange hus like nørme golfbanen.

Stolpen var ikke så langt unna skrenten i bakgrunnen, men når du vet du er på rett sted leter du ikke så langt unna. Det begynte å skumre, så jeg hastet videre...

Stolpe blant nye store villaer i boligområdet ved golfbanen.


Stolpepost ved to tjern i enden av golfbanen. Fantasihuset i bakgrunnen var tydeligvis eid av den engelske skuespilleren David John Ryall, kjent fra bl.a. Harry Potter. Ryall døde sist jul...Huset og omgivelsene var så flotte at jeg måtte google adressen.


Under dette stupet var stolpe 497.

Jeg kom fra andre kanten og så ikke stolpen... det ble ett minutts æresrunde til denne stolpeposten like ved Fjeldal Barnehage.

Så var det noen skogsposter igjen... i skumringen.
Denne lå like ved sykkelkrossbanen ved Fjelldal.

Post i flott kløft i terrenget ved Bjørnemyr gård.

Post ved en putt nord for Bjørnemyr.



Helldigvis var det åpent terreng, det var mørkere enn det ser ut til på bildet.

Her er en skrent uten stolpepost...

Her en annen skrent like ved (svaberg?) med stolpepost.
Kun en skrent på kartet, jeg ville satset på den andre...

Tåka som hadde kommet tilbake bidro ikke til bedre sikt. Men det er greit når posten ligger så enkelt til som denne.

Post i veikryss ved Søndre Bjørnemyr.

Post i turveikryss i boligområdet på Borgenhaugen.

Post 491 skulle ligge på en kolle i et "grønt område" dvs tett skog.

Det var nå skikkelig mørkt, og 100-meterskogen var bare en eneste stor kvisthaug. Jeg fant fort det jeg mente var riktig kolle, men ingen stolpe. Det var et par småkoller til i skogen - og jeg klatret botover og krøyp over og under hogstkaoset - egentlig uten å se noe som helst.  Mobilen med lykt-appen måtte fram, så jeg fikk studert kartet grundigere. Men, etter en ny runde på alle kollene ga jeg opp og dro meg ut på nærmeste si. Der fant jeg også stolpen, som nok var flyttet på grunn av hogsten, og som ved alle de andre tilfellene kom jeg fra "feil kant" (Murphys lov).

Der var posten gitt.... og med en viss møde hadde jeg kommet meg gjennom 43-postersrunden. Ingen tvil om at jeg trengte hodelykt på den siste runden...


Runde 8 :
onsdag 4. nov - 11 poster - 4,71 km - 73 hm - 1:00



Forrige runde tok sin tid, jeg ble både tørst og sulten, og lirket inn den siste brødskiva og en sportsbar før jeg tok fatt på finalerunden. Hodelykt ble funnet fram, ganske vonde føtter lengtet etter å sparke av seg joggeskoa (Hokasko dag 2), jeg var klar for finale på en runde som gikk i boligområdene rundt Kala travbane.
 
 En del av bildene fra runden:

Runde 7 :
onsdag 4. nov - 43 poster - 14,11 km - 371 hm - 3:20



Da var jeg klar for den lengste og mest omfattende runden. Jeg hadde forflyttet meg til Kala Travpark på Berg - og foran meg ventet haugevis av poster i terrenget mellom Borgenhaugen og Isesjø. Jeg fylte opp med et par brødskiver... og selv på denne ganske lange runden tok jeg ikke med drikke, men derimot en energibar i lomma. Så langt hadde jeg fulgt tidsskjema - så kanskje slapp jeg lykt på den siste lille runden i boligområdene ved travbanen...(?).


  En del av bildene fra runden:


 Stolpe godt pakket inn i denne buska på en kolle,
det var rett ved der jeg hadde parkert ved travbanen.

 Nattorientering er greit når man har lykt.
Denne posten var i skogen mellom travbanen og Borgen barneskole.

 Post på liten kolle ved Borg videregående skole. Nok en postdetalj som var borte under lys gul trykk på kartet, men denne var så enkel at det ikke spilte noen rolle.

Skjeberg Rådhus, som nå er bibliotek. Stolpeposten var ved inngangsdøra.

 Post ved lekeapparat i en kraftig nedhogd skogflekk ved Rådhusveien ... Jeg var spent på om jeg kom til en ny flyttet post, men denne var der den skulle være.

 Nytt lekeapparat, i en park ved Østliveien.
Posten er ved huset i bakgrunnen.

 Det blir morsomme bilder i lyset fra hodelykta.
Steinen lå i en 25-metersskog ved Hauliveien.

Stolpepost i trolsk selskap ved Haugvoll Aldershjem.

Ved en hekk i Sandstadveien...

 Post ved en kolle i parken ved Fossbyløkka barnehage.

Post 404 ved en tursti mellom Kalaveien og Løkenveien ble siste post på denne runden, og denne dagen og på denne Sarpsborgturen. Det gjensto bare 2-300 meter rusling tilbake til bilen ved travbanen - og en totimers kjøretur hjem.

Puhhh, og da var mitt lengste (meningsløst) blogginnlegg noensinne ferdig. Egentlig kunne jeg skrevet et eget blogginnlegg om hver av de åtte turene, men slik ble det altså ikke.

2 kommentarer:

  1. Takk Kjell Erik.
    Det er ikke bilder av din kvalitet, men på slike turer blir det jo bare å ha med et enkelt lite allværskamera - og fullfart-fotografering.

    SvarSlett