torsdag 5. mai 2016

Alnafloden og andre stolpemål i Alna bydel

Som hovedidè prøver jeg å ta alle postene i turopplegget til "Stolpejakten.no" på èn dag, dvs alle stolpepostene på samme kart - eller alle stolpepostene i samme kommune.

Groruddalskartets 81 stolpeposter kunne jeg også klart på èn dag, det er tross alt "bare 70 kilometer" totalt - men med mange andre heldagsprosjekter må jeg legge inn noen kortere turer også.

Stolpejakten i Groruddalen byr på et stort og veldig spesielt kart, så den 23 kilometer lange runden i Alna bydel var også en "test" på om det gikk greit uten supplerende kart fra for eksempel norgeskart.no. Kartet er egentlig veldig fint, men bruken av lyse farger gjør det svært vanskelig å lese - i alle fall med mitt gubbesyn. Når jeg først kom på kartet og hadde lært meg den spesielle "kartnormen" fungerte det supert.

Dagsformen (kveldsformen) var ikke særlig bra, kanskje var jeg ikke helt restituert etter Stolpejakta på Jessheim fire dager tidligere. Konsentrasjonen kunne sikkert også vært bedre, men jeg klarte meg med bare litt småbomming i terrengdelen (som var på utsnitt av o-kart). Da ser jeg bort fra letinga etter stolpe 47 på Lindeberg, den var flyttet uten at det var varslet - i "feil" retning i forhold til min inngang til posten.

Akkurat som i fjor lot jeg meg imponere over arbeidet som er gjort for å "pynte" på hele Groruddalen, i det såkalte Groruddalsprosjektet. Over halve turen gikk i grønne omgivelser, og på de to turene innom Østmarkaterrenget ble det kupering nok til at jeg ble stivnet veldig mot slutten av turen.

Det ble 23 kilometer og brutto 3,5 time på jakt etter 21 stolper i fint kveldsvær.

En del av bildene fra turen:


Etter at jeg hadde parkert ved Alfaset Gravlund var det kort vei til stolpeposten i hjørnet av "Stubberudmyra" - en stor ballplass inntil Furuset idrettspark.

Stolpepost ved "Trosterudklubben" (kulturhus for ungdom)...

Som mange andre steder i Groruddalen har også Trosterud fått sin skulpturpark, nå også med en stolpeskulptur i 1,5" x 1,5".

Fra Trosterud gikk turen videre mot Haugerud, og i denne bakken inn i Marka mot Lutvann har jeg løpt en del treningsøkter med min gode venn Stein Frode. I denne 600 meter lange bakken løp jeg min siste makspulstest i 2004. Etter to rolige løpeturer opp bakken var det en tredje tur i maksfart og en fjerde tur til utmattelse og litt til; jeg målte en makspuls på 182 den gangen (54 år).
Bakken var mye lenger og mye brattere nå enn for 12 år siden...

Stolpepost på den fine Appesintoppen på Hellerud, populært rastested inne i marka men nær bebyggelsen.

Etter en drøy kilometer i kupert og delvis teknisk terreng - og en liten orienteringsfeil, kom jeg til stolpepost 52 på vestsiden av Lutvann. Utsikten har kanskje vært bedre tidligere; med skogen slik den er nå er det nesten drøyt å kalle dette et utsiktspunkt.

Stolpe 47 skulle være på "Vidarstien" på Lindeberg. Der var den ikke - verken innenfor sperringene eller utenfor gjerdet i området i nærheten av det posten skulle vært. Jeg lette på alt mulig og umulig, siden posten åpenbart var flyttet på grunn av den nye turveien som anlegges her. Jeg sjekket også appen for meldinger om flytting eller annen info, men der sto det ikke noe.

Info om den nye turveien. Det er i det hele tatt et mylder av flotte turveier i Groruddalen og bydelene inn mot Østmarka.

Bare for å ha prøvd absolutt alt jogget jeg litt nedover Lindebergåsen (veien altså) langs anleggsgjerdet - og jaggu fant jeg ikke stolpen 100 meter ned i veien. Det er vel dette som er "antatt ankomstvei" for folk flest, men det var i overkant lagt vekk fra der stolpen skulle vært. Slik er det nesten alltid når jeg opplever stolper som er flyttet; med mine runder (i stedet for korteste rute fra nærmeste p-plass) kommer jeg  alltid fra "feil kant".

Så bar det inn i Marka igjen... først langs lysløypa mellom Lindeberg og Ellingsrud, deretter inn mot Skansene på Bakås. Her er jeg ved en stolpepost ved søndre skanse.

Den som har satt ut stolper i denne området har nok gått tom for lange festestrips. Her har det gått med 15 strips bare til en enkelt stolpe.



Fra den ene skansen til den andre - midt mellom dem gikk Gamle Strømsvei hvor de holdt øye med eventuelle fiender. Nettopp her ved skansene på Bakås ble Karl XII stoppet i 1716 og jaget tilbake - en av grunnene til at svenskekongen ikke klarte å erobre Oslo. Stolpeposten på nordre skanse "Kattugla" ses i bakre kant av bildet.

Fra Ellingsrud gikk turen på turveier ned mot Karihaugveien og E6 ved Furuset. Nesten nede ved trafikkkmaskinen var det en stolpepost ved denne fine hvileplassen.

Veier i flere plan...

Gangbroa over E6 nærmest og turveien over Karihaugveien i bakgrunnen.

I den store fine parken ved Granstangen på Fururuset er det også en skulpturpark. Her er en morsom statue med seks hoder utformet som blåbær tredd på strå.

Stolpeposten er gjemt av statuen i forgrunnen...

Jeg har vært innom noen flere stolpeposter på Furuset og er nå i den fine naturparken langs Alnaelva med stolpe 44 på en av broene over elva. Det er rene jungelen her, og likevel kort vei til industri og boligområder i begge retninger. Før stolpejakten i fjor visste jeg ikke at det gikk så fine turveier langs denne "floden".

Alna's jungel... egentlig fantastisk med flere kilometer jungel langs Alnaelva her midt i by'n!
 

På stive stokker av noen gubbete bein var jeg omsider tilbake ved bilen i tidlig skumringstid. I dag var det greit at ikke turen var lenger...

Tre stolper som lå for seg selv i området Tveita-Teisen skulle vært en del av runden, som da hadde blitt 5-6 km lenger. Det ville jeg ikke rekke før det ble for mørkt, så jeg kjørte til området og fikk da bare en liten ekstratur i skumringen. Her fra Tveten gård. 

Stolpepost i "Solkroken" på Teisen.

Stolpeposten ved bautaen til Cesar Emil Michelet på Østre Aker Gravlund på Ulven var dagens siste.
 
Kartet som jeg hadde vært veldig skeptisk til fungerte bra - men jeg måtte bruke lesebriller hele tiden for å se de pastellfargede detaljene. Nå gjenstår stolpejakt etter 60 stolper i bydelene Stovner, Grorud og Bjerke i det som går under fellesbetegnelsen Groruddalen. Kartet i målestokk 1:12500 er på hele 85x65 cm.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar