lørdag 8. oktober 2016

Tur langs Sagelva og Flomvollen

Jeg vokste opp 4-500 meter fra der Fjellhamarelva blir til Sagelva - på grensen mellom Lørenskog og Skedsmo kommune, men kan ikke huske å ha vært nede langs elva i Sagdalen - bortsett fra akkurat ved Trevar'n der O-52 (nå Østmarka OK) hadde årsmøte det året jeg ble valgt til leder (1977). Mest sannsynlig var det ganske utilgjengelig.

Turveien ned langs elva eksisterte ikke i min barndom. Det var jo først i 2002 at kommunen vedtok planen for Sagelva miljø- og historiepark. Sagelvas Venner har senere bidratt til å sette i stand deler av det gamle anlegget med oppgangssag og kvern.

Les mer: Industrihistorie langs Sagelva

I dag skulle Else og jeg gå oss en tur, og det var Else som insisterte på å gå langs Sagelva, mens jeg da fant ut at det kunne kombineres med å gå langs flomvollen videre til Lillestrøm sentrum.

Svaret linje er Sagstien, rød linje er resten av turen langs Flomvollen.

Rent praktisk parkerte vi på gratisparkeringen (gratis kvelder og helger) ved Lillestrøm stasjon - og tok toget de fire minuttene til Strømmen stasjon. Dermed fikk jeg også testen den nye billettappen til NSB med Vipps-betaling. Fra Strømmen stasjon ble det en tur på ca 8 kilometer ned langs Sagelva til Skjerva og flomvollen videre via Nebbursvollen til Lillestrøm Sør med avsluttende lunch hos "Pikene på Hjørnet".

Bortsett fra Sagelva ovenfor Skjervaveien har jeg løpt en god del i disse områdene, og mye er jo også mer eller mindre uendret fra 50-60-tallet da jeg var ofte her som guttunge. Norgesløpet fulgte i 15 år deler av ruta vi gikk, årets stolpejakt var i stor grad langs samme runden, og ultraløperklubbens treningesturer har også vært lagt til de flotte turveiene langs Nitelva og Flomvollen.

Det var lettskyet og "bare" 8 grader, men egentlig fint turvær. Med 45 meter fall i starten - og ellers paddeflatt - er det en lett tur. På turveiene myldret det av turgåere, joggere og syklister, det viser at bare det tilrettelegges blir også turveiene flittig benyttet.

Noen mobil-bilder fra turen:

Sagstien ovenfor Sagdalen.

Tett på bebyggelsen, men trivelig langs turveien likevel. 

Madammen på tur...

Høst kan også være vakkert!

En av de mange fallene langs Sagelva. 

De flott restaurerte anleggene i Gisledalen.

Bilde oppstrøms fra Gisledalen.

Strømmensaga en stille høstdag. Her skulle vi gjerne vært en dag med demonstrasjon, saga er restaurert og helt brukbar.

Saga fra nedsiden.

Her kom tømmeret via renna.

Her er vi ved broa over Nitelva, mellom Skjettenbyen og Nebbursvollen. Det har åpenbart vært mange romantiske trefninger her.

En liten pause ved en ny hvileplass langs "Helsestien"... det er masse plasser å sette seg ned langs Helsestien og Flomvollen. 

Flomsteinen i motlys. Flommen i 1967 rakk nesten til topps på denne steinen, og enda er det et par meter ned til vannspeilet fra der steinen står. Det er egentlig umulig å forstå at vannet kunne gå så høyt, men da var jo også hele Lillstrøm under vann.

Et vanlig bilde fra 1967. Det var først etter den noe mindre flommen i 1995 at Flomvollen ble realisert. Det er et stort prosjekt og i praksis en gedigen park.

Lurkahuset, Lillestrøms eldste bygning, ligger  i parken innenfor flomvollen med den nye blokkbebyggelsen på Dampsagtomta i bakgrunnen.

Siste bildet før jeg gikk tom for batteri er av "The Hammering Man", som imponerer med sine 12 meters høyde (20 tonn). Hammeren slår to ganger i minuttet, (uten lyd). Skedsmo Rådhus i bakgrunnen.

Turen fortsatte forbi kunstverket Sagbladet ved Rælingsbrua og langs flomvollen rundt den nye blokkbebyggelsen i Lillestrøm syd til jernbanestasjonen. Med verdens beste samvittighet spiste vi et stor toast-måltid hos "Pikene på Hjørnet" før hjemreise. 

Dagens "bonustrim" ble toppet med ei intervalløkt på spinningsykkelen hjemme...

1 kommentar:

  1. Takk for fin turbeskrivelse, har notert meg ruten deres og vi kopierer den ))

    SvarSlett