mandag 22. mai 2017

Stolpejakt med høy puls i Varingskollen

Nei, jeg fikk ikke transport med snøskuteren på bildet, men jeg vurderte å spørre. For jaggu var det tungt for en gammal skrott i alpinbakken opp til stolpepost 1 på toppen av Varingskollen.

Jeg har jo tidligere besøkt 86 stolpeposter i Nittedal (6. og 7. mai):
Nittedal på langs og kryss og tvers og opp og ned - på jakt etter stolper
men da var ikke de 14 stolpepostene i Varingskollen satt ut ennå. Nå var stolpene på plass, og jeg fikk en kort - og halvdelen slitsom - tur på mandagsettermiddagen.

Hva er stolpejakt?
Klikk på linken ovenfor og få svaret.
Der finner du også link til mine 82 stolpejaktblogger 2014-2016 (4642 stolper) med masse bilder. Link til årets turer finner du nederst i denne bloggsaken.


Stølpejakta i Nittedal 2017
Bilder fra stolpejakta i Varingskollen
14 stolpeposter, 9,9 km, 440 høydemeter, 1 time 53 minutter

Jeg har jo vært noen ganger opp slalombakken i Varingskollen tidligere, senest på Ti på Topp Romerike i 2013 (endagstur) , men det var første gang på snøføre - og jeg hadde jo glemt hvor tungt og bratt det var.

Både høydeprofil, underlag og ekte stolpejakt (les; leting) bidro til elendig snittfart selv om jeg løp siste 4 km.

Jeg parkerte ved Varingskollen stasjon og startet med de tre stolpene nedenfor jernbanen og ned mot Rv4. Stolpepost 13 var i Vargveien rett nedenfor stasjonen.

Stolpepost 14 var ved denne buska ved Ulvefaret.

Så er jeg nede ved Rv4 Hadelandsveien og stolpepost 12 ved Kvikk Pizza. Dermed er det bare å ta Rådyrveien opp bakkene mot Vargveien igjen  for å starte på den virkelige klatringa.

Først en slak start litt opp i Hakkebakken og terrengparken. Stolpepost 4 var ved stolpen bortenfor kafébygget Cafe Snøtunet.

Det var fortsatt mye igjen av det største hoppet.

Stolpepost 3 var på toppen av terrengparken - med god utsikt ned i dalen.

Her har jeg kommet meg over til den svarte Olaløypa, der stolpen (2) er ved stolpen.

Det var ganske mye snø igjen - og tyngre å gå enn på sommerstien i traséen.
Lenger opp i bakken møtte jeg på to ungdommer (på skuter) som jobbet med å skifte ut lyspærer i anlegget. Se også toppbildet.

I de flatere partiet mot toppen var det mindre snø.

Toppstasjonen. Stolpepost 1 skulle være på "Toppen av Varingskollen". Men jeg fant ingen stolpe.

Har stolpen gått dukken i hogsten? Jeg sjekket med appen - og joda, stolpen skulle være ved hytta.

Kanskje på baksiden, det hender noen velger smarte løsninger.

Jeg ga opp, og var i ferd med å dra videre da jeg plutselig så stolpeposten likevel; stappet inn i søyla ved oppslagstavla. 

Når stolpen er ved et tre, en buske e.l. ser man på baksiden om stolpen er der. Det gjorde jeg jo med hytta her også, men denne stolpeplasseringen var i overkant kreativ. Det var en lignende ved en skate-rampe i fjor, og ved et bussskur i år, likevel tenkte jeg ikke å gå så grundig til verks. 
De andre stolpene var jo plassert midt i glaninga, og setter standarden for det du er på jakt etter, mange av dem hadde også detaljert forklaring på plasseringen. Her sto det bare "Toppen av Varingskollen" i stedet for eksempelvis "Ved infotavle på toppen av Varingskollen". Jeg har ikke noe sans for gjemte poster verken på stolpejakt, tur-orientering eller konkurranseorientering. Nå er det heller ikke mulig å gjemme en o-post slik man altså kan gjemme en stolpepost.

Jada, når jeg likevel fant stolpen var det bare moro, og de fem minuttene jeg rotet vekk på toppen gjorde ikke noe. Det som irriterer er hvor nær jeg var å returnere uten stolpekoden - etter å ha slitt  meg opp til stolpejaktas tyngste post så langt i år (var vel et par like tøffe på Venabygdsfjellet i fjor). Jeg hater å tape - og det ville vært et nederlag å rapportere fjernet stolpe for deretter å vite at jeg hadde vært bare en meter unna.

Jeg fulgte den smalere røde Kariløypa ned, utenfor sti og klønete på toppen, siden en fin sti i bakketraséen ned til en tverrgående sti halvveis ned i bakken. Der måtte jeg krølle sammen den stive skrotten for å komme forbi dette vindfallet 

Rett bortenfor vindfallet var stolpepost 11 ved en av stiene som fører opp til toppen - via baksiden.

Stien nedover var totalt ødelagt av hogstmaskiner - og ikke var det mye lettere i terrenget utenom kjøresporene heller. Men, skogen må jo driftes, så da blir det slik fra tid til annen.

Stolpepost 10 var der driftsveien kom ned på veien som gikk litt opp i lia.

De fire neste stolpepostbildene var i realiteten like, så jeg tar bare med dette fra stolpepost 9 ved den fine lysløypa. Også stolpepost 8, 7 og 6 lå ved lysløypenettet. 

Siste stolpepost (5) på denne runden var ved skistadion (langrenn). Runden til de 5 siste stolpepostene i skiløypene gikk kjapt unna - måtte jo ta igjen litt av den "tapte tiden".

Dermed er jeg ferdig med årets stolpejakt i Nittedal, som alt i alt var lettere enn i fjor - men med Varingskollen som rosinen i pølsa, selv om jeg bare så vidt fant rosinen denne gangen. Takk for i år, ser fram til 100 nye stolper neste år.


Tidligere stolpejakt-turer i 2017:
Tyvstartet årets stolpejakt i Ullensakerterrenget
Herlig vårvær og Stolpejakt i flyplassbyen
Fjerde året med stolpejakt i Gjerdrum - som vanlig i strålende vær!
Nittedal på langs og kryss og tvers og opp og ned - på jakt etter stolper
24 km på stolpejakt i Fenstad - i nesten vintervær
Stolpejakt Glommalangs og litt til på Årnes
Stolpejakt i Nes dag 3 av 4: Skogbygda og Opaker
Stolpejakt i Nes dag 4 av 4: Hvam, Auli og Fjellfoten/Dragsjøen
Stølpejakt i regnvær dagen før dagen; Aurskog, Bjørkelangen og Løken

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar