lørdag 1. juli 2017

Heit stolpejakt i Søndre Land

Jeg elsker sommer og sol, og dagens +27C på stolpejaktturen i Søndre Land var en slik herlig dag jeg ikke får for mange av! "I dag" er 1. juli selv om dette blogginnlegget er skrevet 13. januar, altså mer enn et halvt år senere.

Min usedvanlig hektiske Stolpejakt-sesong er på sitt travleste, og nå var turen kommet til Søndre Land kommune og tettstedene Odnes og Hov. Det var første året med stolpejakt på Odnes, mens Hov har hatt stolpejakt også de tre foregående årene.

Gammelt Odnesminne: Odnesbakken
For oss som er litt eldre og i tillegg idrettsinteressert, forbinder vi Odnes først og fremst med Odnesbakken der NM hopp har vært arrangert 9 ganger i perioden 1969-2002.  Bakkerekorden var 122,5 meter, men for 10 år siden ble bakket revet og er nå delvis gjengrodd.  En kuriositet er at det har vært satt verdensrekord for både menn og kvinner i Odnesbakken. Birger Rudd satte verdensrekord i 1931 med 76,5 meter og Merete Kristiansen i 1989 med 111 meter.

I dag er Odnes for de fleste et sted de passerer på vei til Fagernes og andre steder i Valdres, og veikroa "Bjørnen" er utvilsomt stedets største severdighet nå som hoppanlegget er nedlagt. 

Gammelt Hovminne: Hov Møbler
Hov er kommunesenter og klart største tettsted i Søndre Land. Minnene mine herfra er først og fremst fra årene som kontormøbelselger i 1970-75, da kontormøbler fra Hov Møbler var det vi solgte suverent mest av. Møbelproduksjonen på Hov er historie selv om Hov-Dokka fortsatt er en av Norges ledende leverandører av kontormøbler. Bygningene er der fortsatt og fungerer som hovedlager for Skeidar Living Group.

Bildeminner fra turen på Odnes:

21 stolpeposter, 13,5 kilometer, 380 høydemeter, 2 timer 12 minutter

Stolpe 7 var ved Bjørnen, den populære veikroa ved Rv 33 i Odnes. Stolpen var ved Bjørneskiltet i bakgrunnen. Da var det greit å bruke dette som utgangspunkt for Odnesrunden.

Fluberg IL ble lagt ned etter økonomiske problemer tidlig på 2000-tallet. Nå er det Fluberg Skiklubb (langrenn) som regjerer på arenaen der både hoppbakker og alpinbakke landet tidligere. Jeg er litt usikker på om de minste bakkene fortsatt er i bruk.

Men skiløyper er det her, men uten snø nå midt på sommeren. Og stolpe 10 var her.

Oppover i høyden støtte jeg på disse sauene som hadde oppsøkt skyggen. De gadd ikke engang å løpe vekk når jeg kom.

Stolpe 17 i et veikryss i lia ovenfor Bjørnen.

Stolpe 16 var ved gapahuken på toppen av det som var Odnesbakken.

Utsikten er flott selv om bakkene er borte. 

Lenger bort i lia er stolpe 14 i et stikryss.

Men hvor er stien?  Joda, jeg fant den så vidt, men det var frodig i lia oppover mot stolpe 20.
 
Nå er jeg ovenfor bebyggelsen på selve Odnes.

Odnes "sentrum" med nedlagte Odnes Hotell som ble bygget i 1885, og som nå visstnok er under restaurering. Her ved Store Odnes var det skyss-stasjon helt tilbake til 1200-tallet. 

Stolpe 2 var ved hotellet som har vært et prektig bygg.

Nå skal jeg opp i lia mellom gamle og nye Rv33.

Ikke Rosa Pantern, men kanskje en slektning.

Stolpe 19 var ved et utsiktspunkt ikke langt fra Odnes skole.
 
Det er høytid for Lupiner. Flotte å se på, men egentlig noe herk.

Stolpe 18 var ved gapahuken ovenfor Odnes skole.

Stolpe 1 ved gjerdet rundt Odnes skole - fra gamleveien der det er stille nå som trafikken følger nye Rv33 litt høyere opp i lia.

Stolpe 21 på en haug mellom Veisten og Odnes Lille.

Her har jeg kommet ned til Randsfjorden, til Dokkadeltaet NasjonaleVåtmarksenter. Mellom Odnes og Dokka ligger er fantastisk fint delta lengst nord i Randsfjorden der elvene Dokka og Etna renner ut i vannet.

Stolpe 12 er ved plattformen midt på bildet... 

Det forrige bildet ble tatt fra fugletårnet.

Land Sag gikk konkurs for noen år siden, men er senere overtatt av et pallesnekkeri på Vestlandet (som var Land Sag's største kunde). Det ligger fint ved Randsfjorden ved nedlagte Valdresbanen og Odnes stasjon. Toppbildet er tatt rett ved saga.

Stolpe 11 var ved båthavna ved det tidligere stasjonsområdet. I enda tidligere tider var det også dampskipstrafikk her. Her ble jeg stående og prate 10 minutter med noen som egentlig var på jakt etter båtplass, men som var nysjerrig på hva jeg drev på med da jeg tok bilde av stolpen bare en meter fra der de sto.

Stolpe 3 i Lupinskråningen nedenfor Grannes gjestegård.
 
Stolpe i Lupinåkeren ved stolpe 4.
 
Når jeg la ut en del Odnesbilder på Facebook etter turen var det en av naboene her på Vormsund Brygge som kjente seg igjen. Rett ved siden av her har de et familiested de nå bruker som hytte.

Stolpe 6 ved Ornes.

Sti fra Ornesvegen og ned til Randsfjorden. Det var bratt, og kjekt med et tau å holde seg fast i.

På Valdresbanen måtte jeg selv være tog, det er 18 år siden det var togtrafikk her.

Sagvika badeplass var populær denne varme dagen.
 
Stolpe 9 var ved toalettbygget i Sagvika.

Det var annå formiddag, men mange besøkende.

...og flere var på vei... 


Stolpe 8 ved idrettsplassen mellom Sagvika og Bjørnen var siste post på Odnes-runden. Det hadde vært en trivelig tur, der jeg gikk og jogget litt om hverandre. 

Jeg droppet besøk på Bjørnen for å være tidseffektiv, jeg skulle jo jakte stolper på Hov og også på Lygna før hjemreise. Men en is og cola på bensinstasjonen tok jeg meg tid til.


Bildeminner fra turen på Hov:

15 stolpeposter, 6,3 kilometer, 195 høydemeter, 1 time 9 minutter

Etter en kort kjøretur fra Odnes var det Hov som sto for tur. Jeg parkerte ved Søndre Land kirke i utkanten av sentrum og fulgte veier og stier nedover mot båthavna nede ved Randsfjorden. Underveis støtte jeg på denne advarselen mot Kjempespringfrø, en svartelistet plante som de her forsøkte å bekjempe med Roundup.

Stolpe 11 var ved jordene nedenfor Perstuen.
 
Nede ved båthavna var stolpe 14 litt ut på moloen.

Det er fint her nede ved båthavna.

Her ligger også et fint minne fra den gang det var skipstrafikk på Randsfjorden. M/F Rand gikk i trafikk på Randsfjorden til 1973, den ble egentlig overflødig når Flubergbrua kom i 1967. Påbygget er laget senere - det var opprinnelig plass til 6 båter på dekk.
 
Stolpe 15 var ved en gapahuk i Kråkvika nord for båthavna.
 
Stolpe 9 i Fagerlundvegen nedenfor sentrum.
 
Stolpe 8 ver i parken ved blokkene i Fjordvegen.

Stolpe 2 ved Hovsvegen - nesten oppe ved Rv33 gjennom Hov.
 
Stolpe 1 - nå på oversiden av Rv33.
 
Stolpe 7 ved en lekeplass i Stasjonsvegen i lia ovenfor sentrum.

Jeg fulgte Sølvhaugvegen i lia ovenfor sentrum. Stolpepost 6 var ved det tekniske bygger til venstre.

Stolpe 5 enda lenger bort (sørover) og høyere i lia - i utkanten av bebyggelsen og med super Randsfjordutsikt.

Dette bildet tok jeg som en idé mtp pynting av den store skråningen her jeg bor på Vormsund Brygge. Det var ingen stolpepost her.

Stolpe 4 i Sentrumsvegen.

Stolpe 3 er bak ryggen min der jeg står og tar bilde av Søndre land kirke.

Det var ingen lang tur på Hov. Litt over 6 kilometer der jeg gikk mest og jogget litt. Inkludert de 21 stolpene på Odnes ble Søndre Land totalen på 36 stolper over 20 km med nesten 600 høydemeter på 3 timer og 20 minutter. Været var like strålende hele tiden med mangeogtyve varmegrader. På hjemvei skulle jeg ta noen eller alle stolpepostene på Lygna (det ble noen - ikke alle, mer om det i en senere blogg).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar